Ajánlom az oldalt
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

A

Akkommodáció - A szemlencse domboruságának alkalmazkodását a tárgynak a szemtől való távolságához.

Alkalmazkodási nehézségek - a szem azon állapotai tartoznak ide amelyek a szemlencse fokozott igénybevétele (akkomodáció) mellett valósulnak meg. Ezek általában 5m belül távolságban történnek. A leggyakoribb az olvasás vagy számítógépezés közben jelentkezik. A tünetei lehetnek fejfájás, fáradékonyság, szem előtt összefolyó képek, olvasási nehézség, betűtévesztés, figyelemzavar..

Anamnézis - kor előzmény felvétele. A szemvizsgálat első lépése. A páciens kikérdezése a panaszairól, a családban való betegségek, tünetek előfordulásának megismerése, adatok felvétele. A vizsgálati metodikák megtervezésének szintje.

B

Betűtévesztés - latin, erdete dysgraphia. Más néven írászavar vagy diszgráfia. Általában már óvodás korban felfedezik. (Fontos a szűrés jelentősége!) Gyakran társulhat diszlexiával. A panaszok az írás rendezetlensége vagy hullámzó vonalvezetés. A tünetek során gyakran jellemzi a páciens görcsös toll fogása valamit az erősen rányomja a papírra az íróeszközt. A tollbamondás során fokozódnak a gondok, melyek a kapkodás, lemaradás valamint a szavak esetleg mondatok végeinek elhagyása is jellemzi. Az okok között gyakori a lelki problémák, látási problémák (pl.: szemizomegyensúly gondok) valamint hallási nehézségek.

Binocular - optikai szakkifejezés jelentése két szemlencsés. Latin eredetű bini - két-két valamint az ocularis - szemhez való (szemlencse)

Binokulár - optikai szakkifejezés. Jelentése két szemlencsés szemüveg vagy más optikai eszköz.

Binokuláris - szakkifejezés ragozva. Jelentése két szemlencsével ellátott (optikai eszköz, távcső, mikroszkóp).

Binokuláris látás - kétszemes látás, mely az egyik alapja a térérzékelés képességének

Binokuláris vizsgálati módszerek - 2014. decembere óta szerzői jogvédelem alatt álló szakkifejezés az Optic One bt. tulajdonában. Mely azon vizsgálati módszereket foglalja magába amelyeket a szemek együttes használata során alkalmazunk. A szem egészsége érdekében. A vizsgálatok megfelelő alkalmazása nagyban segíthető a fejfájással, diszlexiával és diszkomfort érzésekben szenvedők nagy részét. A vizsgálatok megfelelő alkalmazásához elengedhetetlen a megfelelő szakember és tárgyi (vizsgálati eszközök) megléte. Ezen vizsgálatok pl.: Polatest (térlátás teszt), covertest (takarásos teszt), Maddox féle eljárás.

Binotest - 2014. decembere óta szerzői jogvédelem alatt álló szakkifejezés az Optic One bt. tulajdonában, ami a szemek egy időben való vizsgálatának módszereit és technológiáit próbálja a szakemberek, és a téma iránt érdeklődők számára leírni. Célja egy magasabb, a nyugat európai gyakorlatban elterjedt vizsgálati metodika meghonosítása Magyarországon, valamint egy fejlettebb látási kultúra kialakítása.

D

Diplopia - orvosi szakkifejezés jelentése kettős látás. A szó eredete: latin, görög diploosz - kettős | op(szomai) - lát

Diszgráfia - görög szó: 2 szóból tevődik össze. A disz- rosszul és a graphia- írás szavakból áll. Magyar elnevezése a írászavar vagy betűtévesztés.

F

Fejfájás - egy olyan fájó érzés mely a páciens fején következik be. Általában az elhelyezkedése szerint írja le az egyén. A fejfájást a népesség több mint 90% élete folyamán megtapasztalja legalább egyszer.(leggyakoribb típusa a másnaposság)A fejfájásokat több csoportba sorolják (International Headache Society (IHS) - Nemzetközi Fejfájás Társaság szerint): - migrénes és tenziós fejfájás- fejsérüléshez és keringési rendellenességekhez kapcsolódó fejfájás - gyógyszerek és gyógyszermegvonások hatásai miatt kialakuló fejfájások Azokat a fejfájásos panaszok, amelyek kiváltó oka nem valami más betegség elsődleges fejfájásnak nevezzük. Ha a fájdalom más betegség következménye vagy bizonyos ételek esetleg gyógyszerek következménye másodlagos vagy tüneti fejfájásnak nevezzük. Általános panaszok: - stressz - szem megerőltetése - zajos környezet - túlzott koncentráció - túlzott alkohol fogyasztása - hormonális változások A fejfájásokkal leggyakrabban a házi orvos találkozik. A fejfájások diagnosztizálása általában könnyû feladat. Mivel a vizsgálatok során általában nincs kóros elváltozás fontos a páciens tapasztalása / elmesélése az esemény lefutásában. (ez az orvos legfontosabb kapaszkodója)

Fókuszpont - fizika-optika: az a pont, ahonnan a fénysugarak kiindulnak (konvex tükör, konkáv lencsék) vagy ahová objektív a párhuzamosan beeső fénysugarakat összegyűjti. (konkáv tükör, konvex lencsék)

Fotofobia - fénykerülés vagy fénytől való viszolygás. Pl.: gyógyszerek mellékhatása (pl. szteroidok), gyulladások tünetei (pl. kötőhártya gyulladás, íriszgyulladás) Migrénes fejfájás kiváltó oka vagy súlyosbító tényezője. Tünetei: a fény hatására hunyorgás, könnyezés, szúró, hasító fájdalom, a páciens alig bírja fényben nyitva tartani a szemét.

Frontérzékenység - napjainkban egyre fokozódó népbetegség. Az időjárás változására (meleg front, hideg front, szélsősége időjárás változások stb.) való érzékenység jellemzi mely a vegetatív idegrendszer zavarára vezethető vissza. A panaszok általában a szervezet kevésbé jól működő egységeinél jelentkezik (fejfájás, vesegörcs mellkasi fájdalmak, levertség, aluszékonyság). A hölgyeknél általában gyakoribb.

Fúzió - a két szem retináján (szemfenék) keletkező kép tudati összeolvasztása. (pl.: ha egy időben a két szem két különböző szint (jobb szem - sárga szint és a bal szem kék szint) vagy alakot lát (jobb szem vízszintes és a bal szem függőleges) akkor az agy az egyszerre látott képet fuzionálja és az eredmény magáért beszél (a szín esetén a végeredmény ZÖLD, a alak esetén PLUSZ JEL)

G

Gyorsteszt - a binotest.hu oldalon található ellenőrző kérdéssor megy pár perces elvégzése során segit eldönteni a panaszok megoldását. A kiértékelés nem tekinthető a vizsgálatokkal egyenértékűnek, ezért ha bármi kérdés merülne fel a végeredménnyel kapcsolatban, kérjük jelezze felénk (Binotest team).

H

Hasáb - fizikai-optikai szakszó görög prizma szó magyar megfelelője. Fénytörő, fénysugarakat felbontó és elirányító, átlátszó test.

Helyes fénytörés - (emmetrop) arra a szemre mondjuk,hogy helyes fénytörésű amely a végtelenből érkező fénysugarakat a szaruhártya (cornea) úgy töri meg, hogy a szemlencse (lens) erőlködés nélkül nyugalmi állapotban a szemfenéken (retina) az éles látás helyére a sárga foltba esik(fuveola centralis).

Heterophoria - rejtett kancsalság. A heterophoriás páciens szemeinek a nézővonala bármilyen irányba való távoli tekintés esetén a fúzió miatt párhuzamos. Ha a fúziós kényszer bármilyen okból nem tud megvalósulni (pl. takarás, polár szűrő miatt..) a rejtett kancsalság kimutatható.

Heterophoria - (binotest oldalon van)

Hiperaktivitás - a normálistól eltérő túlzott működés (aktivitás). A szemészet szempontjából a páciens hiperaktivitása több probléma meglétét is jelezheti. pl. a hyermetrop (túllátó vagy pluszos szemű) fiatal páciens, mivel a szemlencse túlzott alkalmazkodása mellett sem látja élesen a képet, egy idő után nem erőlködik tovább, és a figyelmét nem köti le a közeli téma (tankönyv) ezért a figyelme lankad, és más, kevésbé fárasztó témákkal foglakozik. Hasonló panaszokat okozhat a szemizmok egyensúly zavara is (rejtett kancsalság vagy kancsalság)

I

Identikus pontok - azon pontok halmaza a retinán (szemfenék) amelyek az azonos tárgyról érkező fénysugarakat a két szemben összetartozó (korrespondeáló) pontokat tartalmazzák. Ezek alkotják a Panum-féle mezőket. Ezek a pontok az alapja a binokuláris (kétszemes) látásnak.

K

Kettős látás - más néven diplopia. Két típusa van: - átmeneti vagy visszatérő (pl. fáradtság hatására, kancsalság esetén ha beteg elfárad - állandó vagy tartós(egyes szemizmok bénulása)

Kézimunka - általános kézügyességi tevékenység, szabadidős hobbi (pl.:varrás, goblein...) Munkatávolság 35cm-től 70cm-ig

L

Látás specialista - azon optikai vizsgálatokat végző szemész orvos vagy optometrista kontaktológus aki képes a hagyományos refrakciós (látás ellenőrzés) vizsgálat mellett egy magasabb szintű összetettebb látásélményt nyújtó optikai elveken alapuló módszereket a páciens egyedi igényszintjének megfelelően alkalmazni. (Pl.: Binotest, hasábos- prizmás szemüveg felírása)

Látási kultúra - a fejlettebb társadalmakban már a gyermekkorban komoly hangsúlyt fektetnek a látás megfelelő időben való ellenőrzésére valamint fejlesztésére. (Gyermekkorban a látás elsajátítása olyan, mint a járás megtanulása) Ezekkel az alapokkal alapozva meg a felnőtt korban a teljesítőképesség, látásérzékelés, kontrasztérzékelés és reakciós idő átlagon felüli működését. Fontos a fokozatosság és a folyamatos évenkénti ellenőrzése valamint a meglelő táplálkozás és mozgásigén betartása mellett.

M

Mélységélesség - a nézett tárgyak nem csak a hozzá tartózó képsíkban látjuk élesen, hanem előtte és mögötte is.

Migrénes fejfájás - az elnevezés a hemicrania szóból származik, melynek jelentése féloldali fejfájást jelent. A migrén összetett fájdalomként azonosítják, mert a fej fájásán kívül egyéb tünetekkel párosulhat. Sokan írják le a szervezet teljes áramszünetének, mert a páciens képtelen a napi teendőit ellátni.

N

Nézővonal - orvosia szemből irányuló képzeletbeli egyenes mely a figyelt pontra mutat.

O

Objektív vizsgálat - az anamnézis felvétele után azon vizsgálati módszerek melyek gépekkel (pl.: refraktométer- computeres szemvizsgáló gép) végeznek és az eredményeket nem befolyásolja a páciens bizonytalansága.

Optika - fizikai szakszó fénytan

Optikus - görög szó. Szakszerű megnevezése a látszerész. Azokat a szakembereket foglalja magába akik a szemüvegek elkészítésével foglalkoznak. Az érettségi elvégzése után 2 éves szak képzés után államilag elismert szakmunkás bizonyítványt szereznek. A szakmai tapasztalataik vannak a szemüvegek elkészítése, az optikai eszközök anyagismeretén túl a különböző lencsetípusok, optikai eszközökkel (hőmérő, távcső, fotócikkek, kontaktlencsék, kontaktlencse ápoló folyadékok)kapcsolatban. Alapvető ismereteik van ezen túl a szem felépítése (anatómiája) valamint a szemben haladó fény útjával kapcsolatban, hogy is működik a szem és milyen panaszokat milyen korrekciókkal lehet a vizsgálati értékek (vények) alapján a felírtaknak megfelelően elkészíteni. (fontos: a látszerész ha csak nincs egyéb kiegészítő szakmája (pl.: szemészorvos vagy optometrista kontaktológus) szemet nem vizsgálhat!!)

Optikus mester - hasonló mint, a látszerész szakember. De a szakmunkás bizonyítvány után 5 évig gyakorolta tevékenységét a szakmában. Mestervizsga képzésre jelentkezhet melynek elvégzésével bizonyítja rátermettségét egy szakmai bizottság előtt mind a cégvezetési ismeretekből, mind pedig a kézzel készített szemüveg csiszolás, keretforrasztás és emelt szintű szakmai tudásáról. Ez a papír szükséges ahhoz, hogy tanulót fogadasson és tovább adhassa a tudását.

Optometrista - az angolszász országokból eredő szakma. A szem fénytörésével a látás vizsgálatával foglalkozó diplomás egészségügyi szakember. Magyarországon a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán szerzik képesítésüket. Látszerész boltokban (optikák) valamint szemész orvosok mellett végzik munkájukat. A két szakma közötti legfőbb különbség, hogy amíg az optometrista főkép a szem refrakciójával (fénytörés) annak korrigálásával, valamint tágítás nélküli a szem elülső szegmentumával foglalkozik, ill. kontaktlencsét illeszt. Addig a szemész orvos a gyógyszerek felírásával, a szem műtétjével valamint a szembetegségek gyógyításával foglalkozik általában.

Othophoria - ép anatómiai és működési viszonyok estén a szem külső izomzatának tónusa egyenlő (nyugalomban van) és a végtelenbe való nézés esetén a szemek nézővonalai párhuzamosak egymással.

P

Polárszűrő - a polatest során a próbakeretre felhelyezhető kiegészítő, amellyel a polatest táblán megjelenő (pozitív polarizáció elve alapján) ábrákat tudja különszedni. A két szemben ennek hatására egy időben különböző képek keletkeznek (épp úgy, mint a 3D moziban).

Polatest - A polatest egy átfogó vizsgálat, amellyel pontosan mérhető, hogy a szemek külön-külön hogyan működnek, illetve, hogy a két szem együtt képes-e egy pontra fókuszálni. A vizsgálatot erre szakosodott specialista végzi, aki rendelkezik a szükséges mérőeszközzel (pl. Carl Zeiss i.Polatest). Hazánkban csak néhány orvos / optometrista szakosodott a heterophoria kimutatására. A vizsgálat alapja a pozitív polarizáció elve alapján alkotott kép, amelyet próbakeretre illeszthető polarizációs szűrőkön keresztül vizsgálunk.

Pozitív polarizáció elve - A pozitív polarizáció lényege, hogy hátsó megvilágítású kijelző fehér hátterén az ábrák fekete jelek formájában tűnnek elő, amelyek a különböző polarizációs irányoknak köszönhetően a két szemben eltérő képek megjelenését eredményezik, amelyeket az agyunk, optimális esetben, egy képpé olvaszt össze.

Prizma - optikai fénytörő testek csoportjába tartozik amely sík lapokkal határolt átlátszó anyagból készült. A fénysugarak eltérítésére vagy az összetett fény felbontására / újraegyesítésére használják.

Prizmás szemüveg - a szemizom egyensúlyban (kancsalság) szenvedők korrigálására használják. A Binokuláris Vizsgálati Módszerekkel adható meg az értéke. A mai modern szemüveglencse gyártásnak köszönhetően a prizmás korrekció kombinálható egyéb kényelmi funkciókkal is (bifokális, progresszív felülettel, vagy akár fényre sötétedő réteggel is)

Prizmás szemüveg megszokása - A szervezet, annak ellenére, hogy megterhelő volt a számár, éveken keresztül arra törekedett, hogy saját maga korrigálja a látás hibáit. A prizmás szemüveg megszokást igényel, mert a testnek “el kell felejteni” a korrekcióra törekvést. Megváltozik a mélységélesség érzés, bizonyos esetekben a térérzékelés is, valamint a színek is kontúrosabbá válhatnak (a kék és piros színek észrevehetően változnak). Az alkalmazkodási időszak lehet néhány óra, de akár hat hét is. Mielőtt a szervezet teljesen megszokja az új helyzetet, a tünetek átmenetileg akár rosszabbodhatnak is.

Próbakeret - optikai eszköz. A szemvizsgálat során a látás élesség ellenőrzése során használják. Próbalencsék behelyezés dioptriákkal változtatva állítják be a szem ideális látás élességét. Több típus és méretben létezik.

Próbalencse - optikai eszköz. A szemvizsgálat során a látás élesség ellenőrzés során használják. A próba keretbe helyezik. Létezik belőle pluszos, mínuszos, spherikus, cilinderes, prizmás negyedes és feles léptékben. A mértékegysége a dioptria

R

Refkeratometer - a szem refrakciójának (fénytörésének) objektív vizsgálatára használják. Elve a skiaszkopálás. A köznyelv ezt nevezi komputeres szemvizsgáló gépnek. A mai modern gépek már nem csak a fénytörési értékeket adják meg hanem a kontaktlencsékhez szükséges görbületi adatokat is megmérik (keratometer).

Rejtett kancsalság - heterophoria

Retina - a szem hátsó szegmense amit más néven szemfenéknek hívunk. 10 rétegből tevődik össze, melyek lazán simulnak egymásra. Az üvegtest nyomja a helyére. A retinán található a sárgafolt (éleslátás helye) és a vakfolt (látóideg kilépési helye a szemben). Ez az a terület ahova a szembe jutó fénysugarak vetülnek (felfogó ernyő, moziban a vászon)

S

Számítógépes munka - képernyő előtt végzett munka mely a szemlencse (ill. a sugárizom) alkalmazkodását folyamatosan igénybe veszi. Ezt a folyamatot tovább nehezíti a mesterséges fény kibocsájtás általi (nem látható) kék hullámhosszú fény szemet fárasztó hatása. A munkavégzés távolsága 50cm-től 1.5m-ig tart általában.

Szem fénytörés - (refrakcio) a szem fénytörése alatt a szem törőereje és a szem hossztengelyének

Szemizmok - 2 csoportjuk van. A szemen belüli és a szem külső izomzata. A belsőizmot sugárizomnak nevezzük mely a szemlencse akkomodációjában (alkalmazkodás) van szerepe. A szem külső izomzata a szem mozgatásáért felel. (Vizsgálatait a Binotest foglalja magába) egy szemen 6db szemizom van. Tehát összesen 12db izomról van szó.

Szemizomegyensúly - ép anatómiai és működési viszonyok estén a szem külső izomzatának tónusa egyenlő (nyugalomban van) és a végtelenbe való nézés esetén a szemek nézővonalai párhuzamosak egymással. Ezt nevezzük orthophoriának.

Szemizomegyensúly-vizsgálat - a Binotest (Binokuláris Vizsgálati Módszerek) magába foglalja a szem külső vizsgálati módszereit: • polatest • Cover-test • Abdeckprobe • Maddox- kereszt • Dominancia-teszt

Szubjektív vizsgálat - az általános szemvizsgálatok menet során az anamnézis felvétele után az objektív vizsgálati módszerek következnek, melyeket a páciens saját benyomása és érzékelése alapján vizsgáljuk a próbakeretbe illeszthető próbalencse sorral. Ebben a fázisban először mindig a látás alapját a távollátást ellenőrizzük, majd utána az olvasótávolságot állítjuk be és végül a munkatávolság vagy számítópépes távolsággal kontrolláljuk az adatokat.

T

Tájékozódási problémák - általában szemészeti szempontból a két szem együttes működése során felmerülő problémák váltják ki. A térben elhelyezett tárgyak egymástól való viszonyított távolság felmérésében jelentkező nehézség mely a páciens koncentrációját nagyban igénybe veszi (életbeli példa: vezetés során előzés).