Ajánlom az oldalt

A megoldás: prizmás szemüveg

Ha a polatest vizsgálat eredményei alátámasztják, hogy a problémákat valóban heterophoria okozza, az optikus a panaszok részleges, vagy teljes megoldására prizmás szemüveget ír fel. A prizmás szemüveg biztosítja a helyes fénytörést, aminek köszönhetően a kép ugyanott képződik a két retinán az agy, és az izmok extra erőfeszítése nélkül. Az ilyen, prizmás szemüvegek készítésekor kiemelten fontos a pontosság és a precizitás, hogy a szemüveg fénytörése tökéletesen illeszkedjen a beteg szeméhez – ezért annyira fontos a gondosan elvégzett vizsgálat.

Hogyan segít a prizmás szemüveg?

A prizmás szemüveglencsék a szembe érkezés előtt korrigálják a fény útját, így a szemekbe már az eltolt kép érkezik. Ennek köszönhetően az agy csak a tiszta képet “kapja meg”, amin nem kell javítania, élesítenie. A prizmás lencsék nélkül azonban az agy próbálja elvégezni a korrekciót a szem, és a test egyéb izmait segítségül hívva, ami megerőltető a szervezet számára (olyan, mintha az autó behúzott kézifékkel közlekedne) – gyakran fárasztó és fájdalmas. A fizikai tünetek, mint például a fejfájás, a nyaki fájdalom vagy az irritált szemek is ennek az erőlködésnek / korrekciós folyamatnak az eredményei. A prizmás szemüveg azért jelent megoldást mindezen problémákra, mert a korrekció kimerítő és nehéz folyamatát átvállalja a szervezettől. A vizsgálat végén a kapott prizma értéket a két szemen egységesen osztjuk szét. A prizmás korrekció hatására a szemek állása a szabályossal megegyezővé válik. A korrekció nélküli állapotról bővebben a probléma menüpontban olvashat.

Az agyban keletkező kép nyugalomban

Szoktatás

A szervezet – annak ellenére, hogy megterhelő volt a számára – éveken keresztül arra törekedett, hogy saját maga korrigálja a látás hibáit. A prizmás szemüveg megszokást igényel, mert a testnek “el kell felejteni” a korrekcióra törekvést. Megváltozik a mélységélesség érzés, bizonyos esetekben a térérzékelés is, valamint a színek is kontúrosabbá válhatnak (a kék és piros színek észrevehetően változnak). Az alkalmazkodási időszak lehet néhány óra, de akár hat hét is. Mielőtt a szervezet teljesen megszokja az új helyzetet, a tünetek átmenetileg akár rosszabbodhatnak is.

Gyermekek számára is

Nem csak a felnőttek szenvedhetnek fejfájástól, nyaki fájdalomtól, a szem irritációjától és egyéb kellemetlen tünetektől. A gyerekeknél a diszlexia és a heterophoria is korrigálható prizmás szemüveggel. Számos tanulmány kimutatta, hogy a diszlexiás gyerekek a prizmás szemüveg viselését követően, 3-6 hónap elteltével, lényegesen jobban teljesítettek az iskolában, mivel nő a koncentrációs képességük. Azoknak a gyerekeknek továbbá, akik gyakran panaszkodnak fejfájásra, szintén sokszor jelent megoldást a prizmás szemüveg.